19 Aralık 2012 Çarşamba

Birada Alt Fermentasyon ve Üst Fermentasyon

Üst fermentasyon biraları daha kısa zamanda piyasaya sürüldüğünden, alt fermentasyon biralarına göre daha ucuza malolur. Ancak bira içenler alt fermentasyon biralarını tercih ederler. Üst fermentasyon biraları daha çok İngiltere'de üretilmektedir. Üst fermentasyon biralarının tipik örneği genellikle koyu renkli bir dizi İngiliz birası olan Ale'dir.
Ale çeşitlerinden Pale Ale (Üst Fermentasyon)


Ülkemizde ve diğer ülkelerde ise çoğunlukla alt fermentasyon birası üretilmektedir. Alt fermentasyon 6-8 C'de, üst fermentasyon ise 14-15C de yaptırılır. Alt fermentasyon 8-12 gün, üst fermentasyon 3-5 gün sürer. Yine üst fermentasyon "Saccharomyces cerevisiae" mayası, alt fermentasyon is "Saccharomyces carlbergensis" mayası kullanılarak yapılır. Dünyada en çok tanına ve bilinen, açık renkli bir bira tipi olan Lager (Alman birası) tipik bir alt fermentasyon birasıdır. Bunun yanında Pilsener de bilinen alt fermentasyon biralarındandır.

Lager tipi bira (Alt Fermentasyon)


Üst fermentasyon mayalarının büyük bir kısmı aşılamayı takiben şıranın üst yüzeyine çıkıp kalırlar. Alt fermentasyon mayaları ise fermentasyon sonunda dibe çöker. Üst fermentasyon mayalarının fermente olacak maddelerle daha fazla temasta kalması ve sıcaklığın yüksek olması nedeniyle fermentasyon süresi kısalır. Üst fermentasyon mayalarının üste çıkmasının nedeni bu mayaların zincir halinde parçalanmadan kalmaları nedeniyledir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder